Hopp til innholdet
rapport
HALVÅRSRESULTAT: Administrerende direktør Trine Stangeland og finansdirektør Tomas Nordbø kan se tilbake på et bra første halvår. Resultatet sørger for et godt utgangspunkt for «nye» Rogaland Sparebank. FOTO: Rogaland Sparebank.
Nyhet

Historisk godt halvårsresultat for Sandnes Sparebank: – Gode utsikter for Rogaland Sparebank

Sandnes Sparebank leverer et historisk godt resultat for siste halvår. Dette gir «nye» Rogaland Sparebank en solid base for fremtidig lønnsom drift og sunn vekst.

Som kjent fusjonerte Den Gule Banken, Sandnes Sparebank og Hjelmeland Sparebank 1. august. Den nye banken heter nå Rogaland Sparebank.

Halvårsresultatene fra både Sandnes Sparebank og Hjelmeland Sparebank viser at det er et godt grunnlag for videre vekst som Rogaland Sparebank.

Resultatet til Sandnes Sparebank etter skatt ble 226 millioner kroner for første halvår 2024. Dette er en økning på 57,3 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor. Egenkapitalavkastningen etter skatt var 12,8 prosent fra januar til juni.

– Sandnes Sparebank leverer gode resultater på de fleste områder. Et stadig økende antall kunder bidrar til et større volum, samtidig som vi har god kontroll på kostnader og tap. I tillegg leverer Eika-alliansen et betydelig bidrag sammen med andre eierposter, sier Tomas Nordbø, finansdirektør i Sandnes Sparebank. Han vil ha samme rolle i Rogaland Sparebank.

GODT HALVÅR: Finansdirektør Tomas Nordbø.

– Tar betydelige markedsandeler

Innen personmarkedssegmentet har banken hittil i år, og de siste årene, hatt høy utlånsvekst og tatt markedsandeler. Det siste året har banken også tatt markedsandeler innen bedriftsmarkedet, noe som har bidratt til resultatforbedringen.

De siste 12 månedene har konsernets brutto utlånsvekst vært 8,0 prosent. Utlånsveksten i personmarkedet utgjorde 6,7 prosent, mens utlånsveksten i bedriftsmarkedet utgjorde 11,9 prosent.

– Helt siden 2019 har vi tatt betydelige markedsandeler i privatmarkedet. I tillegg ser vi at vi stadig blir mer relevante for små og mellomstore bedrifter i Rogaland. Dette er svært gledelig, sier Nordbø.

Bankens totale driftskostnader utgjorde 169,6 millioner kroner for første halvår 2024, en reduksjon på 17,4 millioner kroner sammenlignet med samme periode i 2023. Reduksjonen skyldes i stor grad belastning av konverteringskostnader i fjor.

HOVEDKONTOR: Rogaland Sparebank har kontorer på en rekke sentrale lokasjoner på Nord-Jæren og Ryfylke, men hovedkontoret vil fortsatt være i Havnespeilet i Sandnes.  

Gode utsikter for Rogaland Sparebank

1. august fusjonerte Sandnes Sparebank og Hjelmeland Sparebank. Begge bankene har levert et historisk godt første halvår i 2024. Samtidig har bankene forberedt seg på sammenslåingen til Rogaland Sparebank.

– De gode halvårsresultatene fra både Sandnes Sparebank og Hjelmeland Sparebank gir oss en solid base for fremtidig lønnsom drift og sunn vekst. Utsiktene for Rogaland Sparebank er gode. Vår ambisjon er at banken skal være den ledende lokale sparebanken i Rogaland. Vi er godt forberedt på fremtiden, både når det gjelder drift, vekst, lønnsomhet, likviditet og finansiell soliditet, sier Trine Stangeland.

Den tidligere administrerende direktøren i Sandnes Sparebank fortsetter i samme rolle i Rogaland Sparebank.

Markedsområdet til Rogaland Sparebank omfatter Ryfylke og Nord-Jæren, med et befolkningsgrunnlag på rundt 300.000 personer.

Banken har en forretningskapital på rundt 40 milliarder kroner. Totalt har morbanken cirka 150 ansatte med kontorer på en rekke sentrale lokasjoner både på Nord-Jæren og i Ryfylke. Bankens hovedkontor ligger fortsatt i Sandnes sentrum.

Nøkkeltall for Sandnes Sparebank fra januar – juni

  • Resultat etter skatt; 226 (168,7) millioner kroner.
  • Rentemargin; 1,94 % (1,75 %).
  • Rentenetto; 337,7 (285,5) millioner kroner.
  • Andre driftsinntekter: 109,3 (100,5) millioner kroner.
  • Driftskostnader; 169,6 (187,0) millioner kroner.

    Kostnadsgraden ble 37,9 % (48,4 %)

  • Nedskrivinger og tap på utlån og garantier; 20,2 (12,8) millioner kroner.
  • Egenkapitalavkastning etter skatt hittil i år; 12,8 % (10,5 %) etter skatt.
  • Brutto utlånsvekst siste 12 mnd.; 8,0 % (8,0 %).
  • Innskuddsvekst siste 12 mnd.; 2,1 % (3,9 %).
  • Ren kjernekapitaldekning (inkl. innkonsolidert andel i samarbeidende gruppe) ble 17,5 % (17,1 %).
  • Dersom hele overskuddet for første halvår hadde blitt inkludert i beregningen, ville ren kjernekapital vært 18,6 % for konsernet.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Tomas Nordbø, finansdirektør tlf. 922 11 865, tn@rogalandsparebank.no