Dette bør du gjøre når du skal kjøpe en bolig
Ser du for en leilighet i byen eller en gård på landet? Uansett hva du ønsker deg har vi noen råd på veien til hjemmet du drømmer om.
Å finne det perfekte stedet du kan kalle hjem, er en reise full av spenning og drømmer. Enten du ser for deg livet på en urban balkong eller høre vinden suse gjennom trærne på ditt eget landsted, er første steget på veien mot et nytt nøkkelknippe, at du forbereder deg godt.
I denne artikkelen får du noen gode råd til boligjakten, slik at drømmen blir til virkelighet, og den begynner med at du bør skaffe deg pengene du trenger.
Skaff deg finansieringen du trenger
Før du starter jakten på drømmeboligen, må du ha finanseringen i orden.
Sjekk hva du kan låne med banken din og hva boliglånet vil koste deg hver måned – i god tid før du går på visninger og kaster deg inn i budrundene.
Banken vil også gi deg et finansieringsbevis. Dette beviset er en garanti fra banken som bekrefter hvor mye du kan låne.
Ikke glem egenkapitalen - pengene du selv må stille med når du skal kjøpe en bolig. Kravet om egenkapital er 15 prosent ved kjøp av bolig.
Hvis du tenker at du skal kjøpe en bolig før du har solgt den du bor i, kan mellomfinansering være aktuelt. En mellomfinansiering er et kortsiktig lån som gjør at du kan overta den nye boligen før du har mottatt oppgjøret for salget av den gamle.
Finn den rette boligen for deg
Nå begynner jakten. Start med å pløye gjennom boligannonser for å finne en bolig som passer dine kriterier. Vurder beliggenheten nøye og les boligsalgsrapporten og takstrapporten med lupe.
Ta gjerne med deg en fagperson på visning hvis du har mulighet til det.
Når du går på visninger, sjekker du ting som:
- Størrelse. Er boligen stor nok for deg og dine behov?
- Vegger og gulv. Finner du tegn på fukt eller mugg?
- Tak og vinduer. Spør hvor gamle taket og vinduene er. Se etter kondens eller sprekker.
- Strøm og varme. Finn ut hva slags varmesystem huset har, hvor gammelt det elektriske anlegget er og hvor mye strøm de pleier å bruke.
- Vann og avløp. Er rørene gamle eller varmtvannsberederen av en eldre type? Sjekk badet og kjøkkenet nøye.
- Hagen. Hvor lett er hagen å vedlikeholde? Har den plass til for eksempel en trampoline?
- Nabolaget. Skaff deg et inntrykk av støy, trafikk, muligheter for parkering og solforhold.
Vinn budrunden
Har du funnet drømmeboligen, må du vinne budrunden for å faktisk få den. Nå må du legge en god strategi, by smart og få mest mulig ut av pengene dine.
- Ring megleren etter den siste visningen. Er det mange som er interesserte?
- Finn ut hva tilsvarende boliger i området har gått for. Det kan hjelpe deg med å forstå om prisantydningen er realistisk og hvor mye du eventuelt kan forvente å betale.
- Ha budsjettet klart. Lag et budsjett med et tak for hvor høy sum du maksimalt kan gi og hold deg til det. Ikke la følelsene ta overhånd og gi deg før det eventuelt er for sent.
- Forstå reglene for budgivningen. Det kan være lett å la seg rive med. Men husk at alle bud er bindende og at du ikke har noen angrefrist.
På disse nettsidene til Norges Eiendomsmeglerforbund finner du standardreglene for gjennomføringene av en budrunde (ekstern lenke).
Slik byr du i et hett og et rolig marked
I et hett marked. Er det få boliger til salgs, mange om beinet, fulle visninger og mange på visningslisten, kan du by over prisantydningen med én gang budgivningen er i gang. Det kan forhindre at mange potensielle budgivere blir med i budrunden.
I et rolig marked. Er det mange boliger til salgs, få om beinet, få på visning og et tregt marked, kan du sette deg på gjerdet og vente litt. Legg gjerne inn et bud under takst for å lodde stemningen. Når budrunden først er i gang, avventer du situasjonen litt, holder dialogen med megleren og kommer med et bud når det nærmer seg akseptfrist.
Ble boligen din?
Aksepterte selgeren budet ditt, er boligen din. Gratulerer! Nå vil eiendomsmegleren kontakte banken din for å bekrefte at finansieringen din er i orden.
Etter det vil megleren invitere alle parter inn til et kontraktsmøte hvor dere ordner det formelle rundet finansieringen og overtagelsen. Under møtet vil dere også bli enige om en dato for overtakelse og andre praktiske detaljer.
Når kjøpskontrakten er signert, er salget bindene og prosessen med å overføre eierskapet kan begynne.
Dette gjør du på overtakelsesdagen
Når den store dagen til overtakelsen har kommet, bør du ha hodet kaldt. Da er det nemlig viktig at du er godt forberedt og ikke lar drømmene ta overhånd.
Før du signerer overtakelsesprotokollen sammen med selgeren og leser av ting som strøm og vann, bør du sørge for at du:
- Er fornøyd med rengjøringen
- Får alle nøklene du trenger – inkludert dem til boden og garasjen
- Faktisk får med deg alt av inventar og løsøre som dere ble enige om skulle følge med boligen.
- Ser etter skader og feil som kan ha skjedd etter du var på visning
- Sjekker at alt fungerer som det skal; varmekabler, sluk og så videre
- Får med deg alle nødvendige bruksanvisninger og kvitteringer
- Blir kjent med hvordan de tekniske installasjonene som alarmen, varmepumpa eller sentralstøvsugeren fungerer
- Vet hvor hovedstoppekrana er
- Sjekket at brannslukningsutstyret er på plass
Og ikke vær redd for å spørre om det er noe du lurer på.
Sjekk også Norges Eiendomsmeglerforbunds oversikt over løsøre og innbo som skal følge med boligen hvis ikke annet er avtalt (ekstern lenke).
Dette gjør du etter overtakelsen
Når nøklene er dine er tiden inne for å flytte. Da må du huske på å:
- Melde ifra om flytting på Folkeregisteret på skatteetaten.no (ekstern lenke)
- Melde ifra om flytting til Posten på posten.no (ekstern lenke)
- Bestille strøm og nettleie til den nye boligen din (og avslutte de gamle abonnementene dine)
- Planlegge flyttingen. Lag en liste over hva du må gjøre (vaske, pakke og så videre). Selg, gi bort eller kast ting du ikke ønsker å ta med deg. Ps. Skal du flytte selv, dekker Innbo Plussforsikringen vår skader som oppstår under flytting med egen bil.
Sist, men ikke minst må du huske å forsikre den nye boligen din.
Ikke glem forsikringene
Når du har kjøpt deg en ny bolig, er det viktig at du har alle forsikringene du trenger. Kanskje du til og med bør oppgradere både husforsikringen og innboforsikringen din?
Vi anbefaler også at du kjøper en boligkjøperforsikring.
Boligkjøperforsikring
En boligkjøperforsikring er en forsikring som kan gi deg som kjøper en bolig juridisk hjelp hvis du oppdager skjulte feil og mangler etter at du har overtatt boligen.
Forsikringen kan være kjekk å ha spesielt hvis du er i tvil om boligens tilstand. Men pass på at du leser vilkårene nøye før du bestemmer deg for å kjøpe en slik forsikring.
Hør med meglerselskapet ditt om de tilbyr en boligkjøperforsikring eller gjør et grundig søk på internett om du mener slik forsikring er aktuell.
Er du klar for å selge boligen din?
Enten du skal selge før du kjøper, eller etterpå, er det mye du bør gjøre og tenke på.
I denne artikkelen har vi samlet 9 smarte og praktiske råd på veien til et vellykket boligsalg.